A nap idézete:
""

Az oldal elérte a célját. A gyűlölködő, mocskolódó TMRSZ vezetőknél az oldal a szókimondása miatt kiverte a biztosítékot. Az igazság itt kendőzetlenül jelenik meg bármennyire is fáj egyeseknek. Minket mostmár nem lehet elhallgattatni. A bilit kiborítjuk. A TMRSZ vezetőivel szemben a saját modorukban és a fegyvereikkel vesszük fel a harcot. Hajrá!

2009. augusztus 5.

Kérdések a puskáról és az indítékról

Romagyilkosságok: kérdések a puskáról és az indítékról
Az NNI szóvivője megérti a tájékoztatni vágyó újságírókat
2009.08.05 17:05
Pálffy Lajos

Tíz, a cigányok ellen elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatos kérdéssel kereste meg az MNO a Nemzeti Nyomozó Irodát. Többek között kíváncsiak lettünk volna arra, hogy elkészül-e a tettesek profilja, vizsgálják-e a bosszút, mint lehetséges motívumot. Megkérdeztük azt is, hogy tulajdonítanak-e jelentőséget annak, hogy sok esetben a tettesek a helyszínen hagyták a töltényhüvelyeket. Kérdéseinkre az NNI szóvivője most nem kívánt válaszolni, viszont felhívta a figyelmet az iroda által kiadott közleményekre.


Az MNO tíz kérdéséből végül egyre, az FBI kötelékébe tartozó profilalkotók érkezésére utal a NNI által szerdán délelőtt kiadott második közlemény. (A kedden, késő délután a rendőrség honlapján megjelent első tájékoztatás jobbára közismert tényekről beszél.) Több kérdést is feltettünk a gyilkosok által használt fegyverekről. A sajtóhírekben, rendőrségi forrásokra hivatkozva folyamatosan sörétes vadászpuskákról beszélnek. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a hagyományos duplacsövű, vagy az úgynevezett „pump action” szerkezetű fegyvereket használnak-e az elkövetők. Ez utóbbiakból 8-10 lövést is le lehet adni viszonylag rövid idő alatt, de itt az újratöltés során a töltényűrből messzire repül a töltényhüvely. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a gyilkosságoknál szinte minden esetben találtak hüvelyeket a helyszíneken. Az ilyen rendszerű fegyverek viszont forrásaink szerint inkább a fegyveres testületeknél, őrző-védő szolgálatoknál vannak használatban, a vadászok általában a hagyományos, dupla csövű verziót kedvelik.

Kíváncsiak lettünk volna a gyilkosok által használt sörétek méretére is. Már csak azért is, mert 2008. november 3-án, Nagycsécsen az ablakon, sőt állítólag a redőnyön is átlőve okoztak halálos sérülést két felnőttnek. Szakértőnk szerint ezt „madársöréttel” szinte lehetetlen lett volna „megoldani”, viszont a kislétai 13 éves lány nyakában, a sajtóban megjelent röntgen-felvételek szerint, ilyen apró sörétek voltak. Ismét csak sajtóhírekre alapozva annak megerősítését is kértük, hogy 2009. április 22-én, Tiszalökön a munkába induló férfit egy maroklőfegyverrel lőtték agyon. Az NNI ezt sem kívánta megerősíteni, mint ahogyan az ebből az információból adódó, a nyolc ügy egységes kezelésének indokaira vonatkozó kérdésünkre sem reagáltak. Pedig felvetődhet, hogy Tiszalökön és vélhetően 2008. december 15-én Alsózsolcán sem sörétes fegyverből lőttek.

Nem kívántak válaszolni az indítékokat firtató kérdéseinkre sem, pedig több esetben is (Tatárszentgyörgy, Kisléta) szerelemféltésről is beszámolt az információk híján találgatásokba bocsátkozó sajtó. Ugyanígy az esetleges uzsora-szálra vonatkozó kérdésünkre sem érkezett válasz, pedig ez is felmerült több eset kapcsán is. Végül azt is megkérdeztük, hogy a bosszút, mint indítékot vizsgálják-e. A bűnügyi nyilvántartást végignézve keresnek-e olyan eseteket, amikor bizonyítottan cigány elkövető okozott súlyos sérelmet valakinek, például ölte meg közeli hozzátartozóját. A kedden kora délután elküldött kérdésre végül azokból a szerdai sajtóértesülésekből kaptunk választ, amelyek arról szólnak, hogy 1300 ilyen esetet gyűjtöttek ki és néztek végig.

Mivel írásban elküldött kérdéseinkre hiába vártunk választ, telefon kerestük meg Csécsi Somát, a NNI szóvivőjét, aki csak annyit mondott, hogy ezekre a kérdésekre most nem kívánnak tájékoztatást adni. Csécsi ezután arról beszélt, hogy egy folyamatban lévő nyomozás esetén számos nyomozati cselekmény történik. A nyomozás sikere érdekében viszont ezekről nem tudnak tájékoztatni. A szóvivő elmondta még, hogy ő „megérti a tájékoztatni vágyó újságírókat”, de a két közleményen túl más részlettel nem tud szolgálni.

Apaaa! Apaaa!!! Kezdődik! Keeeezdőőődiiiik! (II.)

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=281865

A Tettrekész felháborodott és feljelentést tesz

Feljelentést tesz a Tettrekész Rendőrszakszervezet a Demokratikus Hálózat elnöke ellen, aki azzal vádolta meg az érdekvédelmi szervezetet, hogy érdekükben állhat, hogy a romák elleni támadásokkal kapcsolatban ne derüljön ki semmi.

Galba-Deák Ádámnak Draskovics Tiborhoz kellett volna fordulnia, s feltenni neki azt a kérdést, hogy a politika miért avatkozik bele a rendőrök munkájába – mondta el Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára az MNO-nak, és hozzátette: marionettbábuként rángatja Draskovics a rendőri vezetőket.

Szima ezzel arra reagált, hogy a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat elnöke sajtótájékoztatóján felvetette, hogy a Tettrekész tudatosan hátráltathatja a romák elleni támadásokban a nyomozást, „mert érdekükben állhat, hogy ne derüljön ki semmi”.

Galba-Deáknak még a kérdése is sértő és rágalmazó – mondta Szima, aki hozzátette: feljelentést tesz a szakszervezet a baloldali fiatal ellen, mert minden valóságalapot nélkülöz az állítása. A főtitkár úgy véli, a politizálás nem azt jelenti, hogy mindenkit rágalmaznak, hanem azt, hogy felelősségteljesen képviselik az állampolgárok érdekeit.

Galba-Deák Ádám arra is választ várt a Tettrekész rendőrszervezettől, hogy képviseltetik-e magukat a nyomozásban. Szima Judit erre reagálva elmondta: nem tudnak róla, éppen melyik szerv vizsgálódik, lehet, hogy vannak köztük szakszervezeti tagok is. „De a rendőrök az esküjükhöz méltóan végzik a munkájukat, és egyetlen politikus se merjen feltenni ilyen sértő és rágalmazó kérdéseket.”

(MNO)

http://www.mno.hu/portal/654562

„Marionettbábuként rángatja Draskovics a rendőri vezetőket”
Feljelenti a Tettrekész a Demokratikus Hálózat elnökét
2009. augusztus 5. 15:14

Pálfi Krisztina


Feljelentést tesz a Tettrekész Rendőrszakszervezet a Demokratikus Hálózat elnöke ellen, aki azzal vádolta meg az érdekvédelmi szervezetet, hogy érdekükben állhat, hogy a romák elleni támadásokkal kapcsolatban ne derüljön ki semmi. Szima Judit lapunknak elmondta: Galba-Deák Ádámnak Draskovicshoz kellene mennie, ha kérdései vannak.

Galba-Deák Ádámnak Draskovics Tiborhoz kellett volna fordulnia, s feltenni neki azt a kérdést, hogy a politika miért avatkozik bele a rendőrök munkájába – mondta el Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára az MNO-nak, és hozzátette: marionettbábuként rángatja Draskovics a rendőri vezetőket. A baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat elnöke sajtótájékoztatóján úgy vélte, a Tettrekész tudatosan hátráltatja a romák elleni támadásokban a nyomozást, „mert érdekükben állhat, hogy ne derüljön ki semmi”.

Galba-Deák felvetése sértő és rágalmazó – mondta Szima, aki hozzátette: feljelentést tesz a szakszervezet a baloldali fiatal ellen, mert minden valóságalapot nélkülöz az állítása. A főtitkár úgy véli, a politizálás nem azt jelenti, hogy mindenkit rágalmaznak, hanem azt, hogy felelősségteljesen képviselik az állampolgárok érdekeit.

Galba-Deák Ádám arra is választ várt a Tettrekész rendőrszervezettől, hogy képviseltetik-e magukat a nyomozásban. Szima Judit erre reagálva elmondta: nem tudnak róla, éppen melyik szerv vizsgálódik, lehet, hogy vannak köztük szakszervezeti tagok is. „De a rendőrök az esküjükhöz méltóan végzik a munkájukat, és egyetlen politikus se merjen feltenni ilyen sértő és rágalmazó kérdéseket.”

"Jobbik világ" - tényleg ez kell nekünk?

Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján hangot adott megdöbbenésének az elmúlt időszak roma-attakjaival kapcsolatban. Mint mondta, világos beszédre van szükség a cigánygyilkosságokról, nem lehet és nem is szabad eltussolni ilyen garázdaságokat.
Szanyi úgy fogalmazott, le kell vonni a politikai tanulságot, miszerint a szolidaritás bástyáját meg kell erősítenünk. Ennek természetesen egyik alapvető oldala a rendőrség hatékony fellépése, azonban morális szempontból igen fontos volna, hogy a közjogi méltóságok is hallassák a hangjukat.

A szocialista képviselő kiemelte, hogy a közszféra semmiféle szolidaritást nem mutat az etnikum elleni támadásokkal kapcsolatban, holott az egységes fellépés az egész ország érdeke volna. A közvélemény ugyanis aggódik, s mindezt erősíti, hogy gyakorlatilag nincsenek ismereteik a támadások hátteréről, ami további találgatásokat és félelmet szül. Éppen ezért Szanyi Tibor az MSZP nevében arra kérte fel a rendőrséget, hogy míg az a nyomozás menetét nem sérti, a lehető legtöbb tájékoztatást adják meg az ügyekkel kapcsolatban, hogy csökkentsék a bizonytalanságot.


Szanyi hozzátette azt is, hogy a politikai tanulság másrészről az, hogy sajnos a gyűlöletbeszéd és rasszizmus fűtötte Magyarországon ma mindez megtörténhet, holott ezek kiiktatásával mindez csírájában elfojtható volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy igenis szükséges kiállni a rendszerváltás politikai és morális értékei mellett, máskülönben nem érdemes demokráciáról beszélni.

Az országgyűlési képviselő ismételten felhívta a figyelmet, hogy a közjogi személyiségeknek, különösképp az államfőnek nem szabadna csendbe burkolóznia, hiszen azzal legitimálják a garázdaságot. Felszólította továbbá az eddig véleményt nem nyilvánító pártokat, hogy igenis foglaljanak állást.

A legújabb médium, az internet így is teli van uszító, fasiszta, neonáci szövegekkel, melyet a sajátos szabályozás miatt igen nehéz korlátozni. Mégis felmerül a kérdés, hogy ez volna a természetes életforma, a jobbik világ? Ha az uszításnak sikerül véget vetni, mint mondta, akkor elérhető, hogy ezen nézetek társadalmi támogatottsága megszűnjön, ehhez azonban egységes fellépést sürget.

Galba-Deák Ádám, a Demokratikus Hálózat elnöke közölte, hogy szeptember 1-én a II. Világháború kitörésének évfordulóján sorra végig fogják járni azon településeket, ahol támadásokat intéztek a cigányság ellen és egy szál virágot fognak elhelyezni. Kérdőre vonta továbbá a rendőrséget, hogy ha birtokában vannak a feltételezett elkövetők DNS mintájával, továbbá ismert, hogy milyen autót használnak, úgy miért nem gyorsítják fel a nyomozást. Galba-Deák ugyancsak kiemelte, hogy ezen etnikum ellen irányuló bűncselekmények az uszítások nélkül nem történtek volna meg.

Trójai faló a rendőrségen belül.....

A Tettrekészek hátráltatják a cigánygyilkosságok felderítését?

Elképzelhető, hogy a Tettrekész Rendőri Szakszervezet tagjai tudatosan hátráltatják a cigánygyilkosságok felderítését? A Demokratikus Hálózat szerint egyértelmű, hogy a Jobbik hivatalos partneréül szegődött Tettrekész Rendőri Szakszervezet a szélsőséges párt trójai falova az rendőrségen belül. Erről Galba-Deák Ádám, a DH elnöke beszélt lapunknak.

– Politikai alapon szerveződő terroristák tartják rettegésben az országot. Akik néhány éve utcai barikádokat emeltek, középületeket dúltak fel, ma a legnagyobb magyarországi kisebbségre a cigányságra támadtak – közölte Szanyi Tibor az MSZP országgyűlési képviselője és a Demokratikus Hálózat elnöke, akik együtt tartottak ma sajtótájékoztatót.

– Családapát gyermekével, lányát egyedül nevelő anyát, munkába igyekvő honpolgárt mészárolnak le - jelentette ki Galba-Deák Ádám, DH elnök.

Ma, Magyarországon önhatalmú paramilitáris csoportok szabadon gyalázkodhatnak, emberi mivoltukban szégyeníthetik meg honfitársainkat, pusztán azért meg világlátásukban, bőrszínükben, felekezeti és nemi identitásukban „mások”, mint ők. Felemeljük szavunkat ártatlan honfitársaink éjszakai lemészárolása és rettegésben tartása ellen - fűzte hozzá Szanyi Tibor.

A Jobbik nélkül nem valósulhatott volna meg

– Nem kérünk, követelünk! Követeljük, hogy a demokráciát védjék meg a szélsőségektől, otthonainkat a fenyegetésektől és az erőszaktól - ismertették véleményüket a baloldali politikusok. Szerintük a társadalom többségének az a vágya, hogy legyen rend az utcákon. – Szomorú, hogy a XXI. század elején azzal kell kiálnunk a nyilvánosság elé, hogy felszólítjuk a magyarokat: tartsák tiszteletben az ember alapvető személyi és szociális jogait.

A Demokratikus Hálózat szerint a romagyilkosságnak közvetlenül köze van a Jobbikhoz. – Ez a cselekménysor nem valósulhatott volna meg a Jobbik nevű képződmény évek óta tartó megbélyegző uszítása nélkül. Mert a cigányellenes uszítás és a rasszista terror összetartozik - közölte Szanyi Tibor. Hozzátette: – Egyértelmű, hogy a gyalázkodó kurucinfo, a hunhír, a barikád, mind-mind a Jobbik szócsöveiként funkcionálnak.

Galba-Deák Ádám úgy fogalmazott: – Méltatlan nemzetünkhöz az, hogy hazánkban ilyen dolgok következmények nélkül megtörténhetnek. Egy kicsit is normális országban nem csak a gárdához hasonló politikai halálosztagot oszlatták volna fel, hanem a Jobbik nevű politikai förmedvényt is.

A Tettrekészek is benne vannak?

A sajtótájékoztatón elhangzott: egyértelmű, hogy a Jobbik hivatalos partneréül szegődött Tettrekész Rendőri Szakszervezet a szélsőséges párt "trójai falova az rendőrségen belül". Tagjai érdekeltek lehetnek abban, hogy a rasszista indíttatású bűncselekmények felderítése elhúzódjon.

A politikusok felhívták a rendőrség figyelmét arra is, hogy az elmúlt hónapokban elkövetett terrortámadások mindegyike autópálya 10, maximum 30 kilométeres körzetében történt. Az autópályákon viszont rögzítik az autókat. – Tudjuk, hogy a terroristák fekete terepjárót használnak, DNS minta van a kezünkben. Immár életben maradt tanú is van. Egyértelmű tehát, hogy az autópálya-információkból kinyerhetőek lennének azok az adatok, amelyek alapján minimálisra lehetne szűkíteni a gyanúsítottak körét. Miért nem történik semmi? - tette fel a kérdést Szanyi Tibor.

– Mi élünk a gyanúval, hogy mindez azért lehetséges, mert a szélsőjobb párt rendőrségen belüli trójai falova a Tettrekész Szakszervezet. Tagjai hátráltatni tudják a nyomozati munkát - tette hozzá DH elnöke.

A politikusok felszólították a rendőrséget irányító Draskovics Tibor minisztert, hogy kezdeményezzen belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy hátráltathatták-e a sikeres nyomozást a Jobbik szimpatizánsok, vagyis a Tettrekész Szakszervezet tagjai.

A Demokratikus Hálózat bejelentette: szeptembertől antirasszista menetet tartanak azokban a falvakban, ahol a cigánygyilkosságok történtek. Sorra meg fogják látogatni az áldozatok sírhelyeit, hogy felhívják a figyelmet: így nem mehet tovább.
„Ha ötven millióért nem dobták fel az elkövetőket, százért sem fogják”

Kriminológusok szerint csak a közvélemény megnyugtatására szolgál a romák elleni gyilkosságok ügyében kitűzött rekordösszegű nyomravezetői díj, mert az elkövetők olyan hidegvérű, tervszerűen dolgozó profik, akik ha eddig nem „dobták fel” egymást, ezután sem teszik.

Eközben Kislétán már nyugodtabbak az emberek, de nagyon félnek, és arról panaszkodnak: az eljáró hatóságok nem törődnek velük, nem kapnak tőlük információkat. A hétfői támadásban életveszélyesen sérült kislányt a kórházban állandóan rendőr őrzi, és maradandó károsodásai miatt még plasztikai műtétre szorul.

Egy gégészekből és traumatológusokból álló orvos-csoport több mint hat órán át műtötte azt a 13 éves kislányt, aki túlélte a hétfőn hajnali kislétai orvtámadást. Negyvenöt éves édesanyja belehalt a lövésekbe, amelyeket az előzetes jelentések szerint sörétes puskából adtak le a kétszobás házba behatoló ismeretlenek.

Felföldi Pál, a Nyíregyházi Jósa András Kórház sebész-főorvosa a Roma Sajtóközpontnak (RSK) azt közölte: az intenzív osztályon kezelt kislány állapota stabil, miután testéből „rengeteg” sörétet távolítottak el, de maradandó kozmetikai károsodást szenvedett jól látható helyeken, ezért később plasztikai műtétre szorul - közölte a Roma Sajtóközpont lapunkkal. A gyerek a kórházban 24 órás rendőri őrizetet kap, mivel ő az ügy legfontosabb tanúja - tájékoztatott a Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Romákat ért támadások 2008-2009

Az elmúlt alig több mint másfél évben összesen 19 esetben ért támadás romákat, nyolc ember halt meg, köztük egy ötéves kisfiú és öten szenvedtek életveszélyes sérüléseket, köztük két tizenéves kislány. Jogerős bírósági ítélet, amely az etnikai erőszakot is megállapította egy esetben született, további négy esetben fogták el az elkövetőket, a gyilkosságoknak azonban – egy kivétellel - nincsenek meg a tettesei.

2008. január 22. Szigetváron bántalmazott két roma nőt öt barcsi férfi. A Baranya Megyei Bíróság 2009 áprilisában etnikai csoport tagja elleni erőszak elkövetésében találta bűnösnek és jogerősen felfüggesztett illetve letöltendő szabadságvesztésre ítélte a 19- 24 év közti fiatalokat. M. Gyula 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt, J. Máté 1 év 6 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, S. Zsolt 1 év 6 hónap, M. Rolandot 2 év 2 hónap, K. Balázs pedig 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

2008. március 1. Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, és a falra gyalázkodó feliratokat festettek. A rendőrség ismeretlen tettes után nyomoz.

2008. március 15. Tapolcán két fiú egy szórakozóhely közelében összevert egy roma férfit. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban került kórházba. Miután a 17 éves elkövetők „csak jó heccnek” tartották az ügyet, az ügyészség szerint nem volt etnikai indíték, és nem minősítette aljas indokból elkövetettnek a bűnesetet, hanem életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat.

2008. április 14-én Faddon egy ház roma tulajdonosa tett bejelentést arról, hogy a padlásán és az egyik szobában szándékos gyújtogatás történt, majd két héttel később egy Molotov-koktélos támadásról számolt be a rendőröknek.

2008. június 3. Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki sem sérült meg, de az egyik szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A Fejér Megyei Főügyészség társtettesként, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat három helybéli polgárőr ellen.

2008. június 15. Fényeslitkén egy kocsmai vita után egy 40 éves helyi férfi megkéselt két fiatalkorú romát, akik közül az egyik a helyszínen életét vesztette, társa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az elkövetőt az ügyészség több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt vádolja, de a megyei főügyészség szerint nem merült fel az etnikai indíték gyanúja.

2008. július 21. Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három, romák lakta családi házra.

2008. augusztus 8. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén ismeretlenek benzinnel teli palackokat gyújtottak meg és hajítottak egy házra, majd az onnan kimenekülő 64 éves asszonyt sörétes fegyverrel lábon lőtték.

2008. augusztus 19. Székesfehérváron kövekkel dobálták meg egy roma család házának ablakait, egy 12 éves kislány életveszélyesen megsérült. A bűncselekménnyel nyolc embert gyanúsítanak, egyet előzetes letartóztatásba vettek, hét szabadlábon védekezhet.

2008. szeptember 5. Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak.

2008. szeptember 29. A Heves megyei Tarnabodon Molotov-koktélokat dobtak, illetve lövéseket adtak le a Tarna utcában, romák házaira, a lakók közül senki sem sérült meg. A támadás után két helyi férfit előállított ugyan a rendőrség, de az üggyel kapcsolatban nem gyanúsították meg őket. A felgyújtott házakban idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony élt szűkös anyagi körülmények között.

2008. november 3. Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra, egy középkorú férfi és sógornője meghaltak.

2008. november 18. Pécsen éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba. A rendőrség – az ugyancsak roma származású - rendőri múlttal rendelkező szomszédot gyanúsítja a bűncselekménnyel.

2008. november 20. Pusztadoboson Molotov-koktélt dobtak egy udvarba. A palack széttört a járdán, így a két ház tizenkét roma lakója közül senki sem sérült meg. A rendőrség közveszély okozás kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

2008. december 15. Alsózsolca cigánytelepén rálőttek egy, az udvaron fát vágó 20 éves roma fiatalemberre, aki életveszélyesen megsérült.

2009. február 22. Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát és rálőttek a kimenekülőkre. A családfőt és ötéves kisfiát agyonlőtték, egy hatéves kislány súlyosan sérült.

2009. április 22. Tiszalökön a saját háza előtt lőttek agyon egy éjszakai munkába induló roma férfit a cigánytelepen.

2009. május 26. Abádszalókon az ablakon bemászva a házba, egy borotvával rontott rá egy alvó roma családra egy férfi. Az apának a nyakát és a mellkasát, az anyának a lábát vagdosta össze, mire a nagypapa segítségével a sérült szülőknek sikerült leütniük. A két éves kisfiú nem sérült, miután apja saját testével védelmezte. A támadó korábban a településen azzal dicsekedett, hogy rendvédelmi dolgozó volt és részt vett a korábbi romák elleni támadásban. Ezt azonban a rendőrség tagadja és kizárta a rasszista indítékot. A rendőrök a roma család ellen is büntetőeljárást indítottak azt feltételezve: túllépték a jogos önvédelmi helyzetet, amikor leütötték a támadót.

2009. augusztus 3. Kislétán ismeretlenek behatoltak egy telepi roma család házába és sörétes fegyverrel többször lőttek a benn alvó 45 éves anyára és 13 éves lányára. Az asszony meghalt, a kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett.

(Roma Sajtóközpont)

Bencze József országos rendőrfőkapitány még hétfőn megduplázta, azaz százmillió forintra emelte a romák elleni támadások elkövetőinek kézre kerítéséért járó nyomravezetői díjat. Ezt az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási Osztályának agressziókutatással foglalkozó munkatársa „reklámfogásnak” nevezte. Münnich Iván szerint az emelés, amely a magyar kriminalisztika eddigi legmagasabb nyomravezetői díját eredményezte, a rendőrség bizonytalanságát jelzi. A szakértő szerint az pedig, hogy a rendőrség a korábbi esetekben az FBI szakembereit is bevonta a profilalkotásba, azt jelenti: nem tudják megoldani az ügyeket.

A szakértő úgy vélte: a támadások elkövetői profik, nem indulatból, hanem pontosan tervezve ölnek. A kriminológus álláspontja szerint, ha eddig ötven millió forintért nem „dobták fel” az elkövetőket, akkor százmillióért sem fogják, mert előbb-utóbb kibukna, hogy ki „az áruló” és társai megölnék. A szakértő szerint a tettesek elfogásához a rendőrségnek jobban be kellene informátorokkal épülnie az alvilágba. Egy másik kriminológus, volt nyomozó sem hisz a csillagászati összegű nyomravezetői díj sikerében, azt „inkább a közvélemény megnyugtatásának” tartja. A neve elhallgatását kérő ex-nyomozó profil-jellemzése szerint „óriási önkontrolljuk lehet a támadóknak, és bírják azt a nagyfokú stresszt, amit egy fegyver elsütése okoz, pláne, amikor az egy gyerekre irányul.” A szakértő szerint Magyarországon nincs rendőri tapasztalat az „igazi” sorozatgyilkosságra, ám korábban előfordult már olyan közhangulat, amelyre néhányan „rendcsinálóként” reagáltak, és támadtak meg melegeket vagy hajléktalanokat.

Fegyverszakértők szerint az is az elkövetők profizmusára vall, hogy sörétes fegyvert használnak a romák elleni gyilkosságoknál, ezt ugyanis nehéz beazonosítani. Bár a helyszínen megmaradó töltényhüvelyek alapján elméletileg megállapítható a fegyver típusa, ez a tudás mit sem ér, ha magát a fegyvert, amiből lőttek nem találják meg, ráadásul, ha néhány alkatrészt kicserélnek benne, már a hüvely alapján sem azonosítható be egy vadászpuska.

Eközben a miniszterelnök a szerda délre magához rendelte az igazságügyi és rendészeti minisztert, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, illetve az országos rendőrfőkapitányt, hogy „első kézből” tájékozódjon a kislétai gyilkosságról. Az országos rendőrfőkapitány ugyancsak szerdára találkozóra hívott a jogvédőket, és roma önkormányzati képviselőket a romák elleni támadássorozattal kapcsolatban. A témában az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke csütörtökre hirdette meg a testület tanácskozását, amelyen meghallgatnák az igazságügyi és rendészeti minisztert. A köztársasági elnök pedig a „közeli napokban” munkatalálkozón kér tájékoztatást a kormányfőtől a kislétai gyilkosság nyomozásáról.

Nyugodtabbak, de nagyon félnek


Kislétán kedden már nyugodtabbak voltak az emberek, de nagyon félnek – mondta az RSK-nak a helyi cigány önkormányzat elnöke. Magyar Györgyné arról panaszkodott: a félelmet az is növeli, hogy a helyiek szerint az illetékes hatóságok nem törődnek velük, nem kapnak semmilyen információt vagy tanácsot, a médiából próbálnak tájékozódni. Magyarné megerősítette: a megsebesült kislányt valószínűleg a nagymamája veszi magához, ha kiengedik a kórházból. Ugyanakkor hozzátette: nagyon aggódnak érte, mert szemmel láthatóan rossz állapotban van, jelenleg is altatják. A cigány önkormányzat vezetője azt is elmondta: a kisebbségi és a települési önkormányzat is segít intézni az anya temetését és a család ügyeit. A falu polgármestere 50 ezer forintos gyorssegélyt és a szétlőtt ház rendbetételét, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke pedig a temetés költségeinek átvállalását ígérte a családnak.

A polgármester egyébként kedden délután azt a bejelentést tette: egy ismeretlen felhívta telefonon, és azzal fenyegetőzött, hogy a Magyar Gárda tagjai egyenként, motorozva járőröznek majd Kislétán amiatt, hogy a gyilkosság után az elkeseredett emberek elzavarták a helyszínről az újságírókat, köztük a Magyar Nemzet és a Hír TV munkatársait. Ezt azonban a közben feloszlatott szervezet „főkapitánya” cáfolta. Kiss Róbert az RSK-nak úgy nyilatkozott: tudomása szerint tagjaik közül senki sem tervez semmilyen szervezett vagy egyéni akciót Kislétán.

TMRSZ FŐHADISZÁLLÁS

Címkefelhő

Érdekes blogok, irományok, cikkek, hírek......(47 csoport)

IP